Hoe kom je tot een goede waardebepaling? We geven je enkele tips.

Ben je van plan je woning te verkopen? Of ben je gewoon benieuwd naar de actuele waarde van je vastgoed? Dan laat je best een waardebepaling van je woning uitvoeren. Hoe kom je tot een correcte, objectieve weergave van de waarde van je woning?

Waardebepaling

Erkende schatters zullen de waarde van je woning bepalen op basis van enkele objectieve criteria. Ze bekijken de markt en vergelijken prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt. De schatter brengt steeds ook een bezoek waarbij hij alle ruimtes van de woning inspecteert. Een opgeruimd huis maakt het voor de schatter makkelijker om zijn werk uit te voeren. Geef de persoon gerust een kopje koffie aangezien zo’n schatting wel wat tijd in beslag kan nemen.

De schatter maakt meestal gebruik van 4 methodes om de waarde van je woning te bepalen. Naast de statistische waarde en analytische waarde wordt ook de methode van vergelijking en rentabiliteit onder de loep genomen. De combinatie van de 4 methodes levert het eindresultaat van de waardebepaling.

Een schatter kan natuurlijk niet van alles op de hoogte zijn, daarom geven we enkele tips:

Wees vriendelijk.

De schatter is een expert die al vele woningen heeft bezocht en zal zijn kritiek dus ook niet verbergen. Als eigenaar kan deze kritiek soms hard aankomen. Wees daarom constructief en ga niet onmiddellijk in de verdediging. De schatter zal zo geen kostbare tijd verliezen.

Lijst van werken.

Onlangs renovaties uitgevoerd? Nieuwe verwarmingsketel? Maak een lijst van de werken die je hebt uitgevoerd met vermelding van prijs en datum en voeg de facturen toe. Deze zaken kunnen een meerwaarde betekenen voor de waarde van je woning.

Opgeruimd staat netjes.

Ruim op, zowel binnen als buiten. Moet je eerst door een oerwoud om tot aan de voordeur te geraken? De schatter kan dan moeilijk bepalen hoe groot de voortuin is. Zijn bepaalde ruimtes in je woning volgestouwd met opslagdozen? Dan kan de schatter onmogelijk bepalen wat de staat van de muren is. Een rommelig huis zorgt steeds voor een lagere waardebepaling omdat bepaalde factoren niet gecontroleerd kunnen worden.

Honden of katten buiten.

Heb je huisdieren? Leuk, wij ook! De schatter zal dit mogelijks niet zo aangenaam vinden (denk maar aan allergieën of nare ervaringen in het verleden). Plaats katten of honden in de tuin of in een bench tijdens het bezoek van de schatter. Kleinere huisdieren zoals goudvissen of cavia’s kunnen uiteraard gewoon in hun eigen huisje blijven tijdens de schatting.

Klik hier voor meer informatie over de 4 schattingsmethodes.