HOEVEEL IS MIJN WONING WAARD?

Ongetwijfeld is dit dé belangrijkste vraag die je jezelf stelt. Voor hoeveel euro’s kan ik mijn woning aan de man brengen? De waarde van je woning hangt af van verschillende factoren waaronder zeker de ligging, omvang, ouderdom en graad van afwerking de voornaamste zijn. Onderstaand vind je enkele methodes terug die worden toegepast bij de berekening van de waarde van je woning. De eindwaarde is een combinatie van de uitkomsten van de verschillende methodes.

IMMO IQ kan je helpen om de waarde van je woning te bepalen!

START NU
huis verkopen zonder makelaar

Analytische waarde

Je woning wordt volledig onderworpen aan een technische en economische analyse. Wat is de nieuwbouwwaarde van de woning, wat is de waarde van de grond, bestaat er nog een mogelijkheid tot (bijkomende) bebouwing? Wanneer je deze waardes verminderd met de slijtage (of ouderdom) bekom je de werkelijke waarde van je woning.

huis verkopen zonder makelaar

Rentabiliteitsmethode

Verhuur je je woning? Dan verwacht je  dat je een bepaald rendement verdient op de investering die je destijds hebt gedaan bij aankoop van het onroerend goed. Aan de hand van de gemiddelde verhuurprijs en een rendement dat tussen de 3% en 7% ligt kan je via de rentabiliteitsmethode de waarde van je woning te weten komen.

huis verkopen zonder makelaar

Vergelijkende methode

Appels met peren vergelijken doen we niet. Kijk daarom eens in je buurt naar panden die op jouw gebouw lijken qua omvang, aantal kamers en ligging. Heb je kennissen die onlangs een gelijkaardige woning hebben verkocht/gekocht in je buurt? Vraag hen (met enige tact) welke prijs ze hiervoor hebben gevraagd.

huis verkopen zonder makelaar

Statistische waarde

Er bestaat software die op basis van enkele historische gegevens en karakteristieken van de woning een verkoopwaarde kan bepalen. Net zoals bij de andere schattingsmethoden is dit een indicatieve waarde die correct moet worden geïnterpreteerd.

HULP NODIG?

IMMO IQ kan je helpen om de waarde van je woning te bepalen!

START NU