Advies

Wat is de rol van de notaris in de verkoop van een woning?

De notaris heeft verschillende taken bij de verkoop en koop van een woning. Ontdek het hier

Ga je je woning verkopen? Dan heb je vroeg of laat een notaris nodig.

De notaris heeft verschillende taken bij de verkoop en koop van een woning, zoals het opmaken van de afspraken tussen jou als verkoper en de koper van jouw woning.

Dit moet juridisch goed worden vastgelegd, zodat je bij een eventueel geschil altijd terug kan grijpen op de afspraken. Omdat de notaris in opdracht van de koper werkt, is het bij de verkoop van een woning altijd de koper die een notaris inschakelt. 

Heb ik een notaris nodig bij de verkoop van mijn huis?

Bij de verkoop van een woning is de aanwezigheid van een notaris onmisbaar: een huis kan niet zonder zijn tussenkomst verkocht worden. De notaris stelt de eigendomsakte en eventueel de hypotheekakte op en laat deze ondertekenen door zowel de koper als de verkoper.

Daarnaast verzorgt de notaris de inschrijving in de openbare registers van het kadaster. Deze handelingen mogen uitsluitend door een notaris worden uitgevoerd. Als een onafhankelijke en neutrale partij houdt de notaris rekening met de belangen van zowel de koper als de verkoper.

Wat regelt de notaris bij de verkoop?

De notaris verricht en regelt diverse zaken bij de verkoop van een woning, taken die uitsluitend door een notaris mogen worden uitgevoerd. Het grootste deel van dit werk gebeurt achter de schermen, zodat alles gereed is op het moment dat jij als verkoper en de koper de documenten ondertekenen. 

Hierna volgen de belangrijkste taken van de notaris bij de verkoop van een woning: 

Onderzoek

De notaris onderzoekt de achtergrond van zowel de koper als de verkoper, evenals de situatie van de woning, de hypotheek en eventuele bijzonderheden binnen de gemeente. 

Als er iets niet in orde blijkt te zijn, bijvoorbeeld omdat de verkoper informatie over zijn financiële situatie heeft achtergehouden of niet het alleenrecht heeft om de woning te verkopen (zoals bij een erfenis met meerdere erfgenamen), dan zal de notaris dit melden.

Koper en verkoper kunnen dan besluiten de verkoop te heroverwegen of het probleem op te lossen. 

Opstellen van de akte

De notaris stelt de eigendomsakte op, die deels uit standaard documenten en deels uit maatwerk bestaat.

De akte moet wettelijk geldige omschrijvingen en begrippen bevatten. Dit zorgt ervoor dat akten uniform zijn en daardoor eenvoudiger te controleren. Regels en afspraken zijn slechts op één manier te interpreteren, waardoor misverstanden worden voorkomen. Bovendien biedt een officiële akte een solide basis om op terug te vallen bij een eventueel geschil. 

Ondertekening van de akte en inschrijving bij het kadaster

Als alles in orde is, wordt de eigendomsakte ondertekend door de verkoper, de koper en de notaris. Na de ondertekening zorgt de notaris voor de inschrijving in de openbare registers van het kadaster. Hierdoor kan iedereen zien wie de nieuwe eigenaar van de woning is.

Ook van plan om je woning te verkopen?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

Of download de brochure

Ander advies

De waarde van bouwgrond wordt beïnvloed door meerdere factoren.

Zo bepaal je optimaal de waarde van een bouwgrond

advies
EPC, verslag over de energiezuinigheid van een woning.

Welk effect heeft de EPC-waarde op de verkoop van uw woning?

advies
Als je huis geen potentiële kopers aantrekt, is het tijd om je strategie opnieuw te bekijken.

Vijf redenen waarom je woning niet verkoopt

advies