Documenten
Hoe verloopt de verkoop van een woning concreet?
Sta je op het punt een bod te aanvaarden? Bekijk het stappenplan
Stap 1
De compromis
Alles begint met een compromis, ook wel een onderhandse verkoopovereenkomst genoemd. De compromis is een bindend document dat alle afspraken tussen koper en verkoper vastlegt. Dit document bevat belangrijke informatie zoals: gegevens over koper en verkoper, een gedetailleerde beschrijving van je woning of grond, eventuele gebreken, de overeengekomen prijs, de datum waarop de officiële verkoopakte zal worden ondertekend etc.
De compromis is het resultaat van jullie onderlinge onderhandelingen en legt zo goed mogelijk alle afspraken vast op papier.
Stap 2
Verplichtingen als verkoper
Als verkoper ben je verantwoordelijk voor het overhandigen van de woning in de afgesproken staat. Beloofde je nog herstellingen uit te voeren, dan dienen deze gebeurd te zijn op het afgesproken tijdstip. Zorg er ook voor dat je alle belangrijke documenten klaar hebt liggen, zoals eigendomstitels, bouwtekeningen, energieprestatiecertificaten, ...
De kopers verbinden zich via de verkoop-overeenkomst officieel om jouw woning te kopen. In normale omstandigheden gaat dit gepaard met een voorschot van 5 tot 10% van de overeengekomen prijs. Let op! Het voorschot is niet wettelijk bepaald, maar een marktstandaard en is dus een onderdeel van jullie onderlinge afspraken. Het voorschot wordt dan door de koper doorgaans betaald op een beschermde derdenrekening van de notaris.
Stap 3
Opschortende voorwaarden
Een ondertekende verkoopovereenkomst is in principe bindend, tenzij je onderling overeenkomt om clausules op te nemen in de compromis. In dat geval kan de koper zich op deze afspraken (ook wel opschortende voorwaarden genoemd) beroepen om terug te komen op zijn beslissing.
Zo wordt er vaak in de compromis overeengekomen dat de verkoop enkel doorgaat wanneer de hypotheekaanvraag van de koper wordt goedgekeurd door de bank. Ook dit is geen wettelijk verplichte clausule, maar wordt ze vaak als marktstandaard gehanteerd en regelmatig aanbevolen door de betrokken notarissen.
Zijn er geen clausules overeengekomen of wordt er niet op deze clausules beroep gedaan, dan is de notariële akte de volgende stap in het verkoopproces.
Stap 4
Ondertekenen van notariële akte
Zodra het papierwerk is verzameld en alle informatie is gecontroleerd, kan de officiële eigendomsoverdracht plaatsvinden. De notaris zal diverse controles uitvoeren om onaangename verrassingen te voorkomen, zoals het controleren van de eigendomstitel en eventuele hypotheken enz.
De officiële ondertekening vindt dan plaats op het notariskantoor.
Heb je als verkoper bepaalde clausules laten opnemen in je verkoopovereenkomst? Controleer of deze ook opgenomen zijn in de definitieve notariële akte.
Opgelet: je hebt maximum 4 maanden de tijd vanaf het ondertekenen van de verkoopovereenkomst om de notariële akte af te sluiten. Binnen deze termijn moeten je kopers dus de nodige financiële garanties van hun bank op zak hebben en ook de registratierechten betaald hebben via de notaris.
Stap 5
Eventuele kosten na verkoop
De kopers zijn verantwoordelijk voor het betalen van de notariskosten en registratierechten bij de aankoop van hun nieuwe woning. Maar ook als verkoper heb je verantwoordelijkheden. Zo sta jij nog in voor de afhandeling van de onroerende voorheffing en andere woongerelateerde kosten (water, elektriciteit, …) die je nog verschuldigd bent tot de effectieve datum van de eigendomsoverdracht.
Stap 6
Overhandiging van sleutels
Na de ondertekening van de notariële akte is het tijd om de sleutels definitief aan de kopers te overhandigen. De woning moet in de afgesproken staat worden overgedragen, vrij van persoonlijke bezittingen en verborgen gebreken. Als er na de overdracht ernstige verborgen gebreken aan het licht komen die zij onmogelijk hadden kunnen vaststellen tijdens de huisbezoeken, kunnen de kopers mogelijk de aankoopsom terugvorderen.
Het is dus belangrijk om tot de laatste handtekening open en constructief met je kopers te communiceren.
Ook van plan om je woning te verkopen?
Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.
Of download de brochure