Veelgestelde vragen
Bij IMMO IQ begrijpen we dat het verkopen van een woning vaak vragen oproept. Of je nu meer wilt weten over de verkoopprocedure, de waarde van je woning, of het papierwerk dat erbij komt kijken - hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen. We helpen je graag stap voor stap door het proces, zodat je met vertrouwen beslissingen kunt nemen.
Heb je nog andere vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen, we staan klaar om je verder te helpen!
Neen, wij komen niet tussen in de bezichtigingen en bemiddeling.
Ruim goed op. Haal zo veel mogelijk overbodige spullen weg. Zet de wasmand in een kast of desnoods even in de schuur, tandenborstels weg, maak het aanrecht en alle tafelbladen leeg. Laat uw huis rust uitstralen. Haal onder andere persoonlijke foto’s, souvenirs, het prikbord en de post weg en vertel gewoon eerlijk over uw ervaringen in uw woning. Waar zijn de scholen? Is er gemakkelijk openbaar vervoer? Stel ook vragen aan de geïnteresseerde koper. Waar zijn zij naar op zoek? Waarom verhuizen ze? Wat is er belangrijk voor hen?
Wij hebben ervaren dat kijkers het juist heel prettig vinden als de bewoners de rondleidingen doen. Dat geeft net een huiselijkere sfeer. Kijkers kunnen alle vragen meteen stellen en de bewoners weten het meest over het huis en de buurt. Rondleiden is helemaal niet moeilijk, waarschijnlijk heeft u, toen u het huis kocht, dit ook aan uw vrienden en familie laten zien. Uw huis voorstellen aan een potentiële koper is niet anders. Bovendien wijst ook onderzoek uit dat potentiële kopers liever van eigenaars horen wat hun ervaringen waren en meer vertrouwen hebben in informatie die niet van een professioneel verkoper komt, waarvan geweten is dat ze op commissie werken. En u spaart tienduizenden euro’s aan commissie uit, die de makelaar toch nog eerst had moeten goedmaken vooraleer u voordeel begint te doen met zijn diensten.
De verkoper heeft een meldingsplicht die inhoudt dat de verkoper alle gebreken die bij hem bekend zijn, moet melden aan een potentiële koper. Dit geldt niet voor de gebreken die duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Ook moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan de koper. De potentiële koper wordt zo, voordat hij overgaat tot het kopen van een huis, op de hoogte gesteld van de toestand van de woning.
Als de potentiële koper na de bezichtiging interesse in uw woning heeft, laat deze snel genoeg van zich horen. Bijvoorbeeld om een tweede bezichtiging aan te vragen of om een bod uit te brengen. Om belangstellenden op een laagdrempelige manier een reactie op uw woning te vragen, kan u hen ook altijd contacteren met de vraag wat ze ervan vonden.
U bent de eigenaar van de woning, dus uiteindelijk bepaalt u zelf de vraagprijs. Het objectieve schattingsverslag is enkel een richtlijn die gebaseerd is op de analyse van uw huis en vergelijkbare panden in de buurt. Wel kunnen wij de richtprijs sterk aanraden als u doelt op een vlotte verkoop. Kopers hebben vandaag de dag ook gratis toegang tot alle beschikbare prijzen omdat die gepubliceerd staan op immosites. Afwijken van een marktprijs heeft daarom typisch gevolgen op de duurtijd van het verkoopproces.
Als verkoper en koper het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum en voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koop-verkoopovereenkomst. Dit gebeurt door het aanstellen van een notaris. Eigenlijk is het aanstellen van de notaris een taak van de koper en niet de verkoper, maar als verkoper kan u ook altijd uw notaris aanraden of opteren om met twee notarissen te werken. Wanneer er met twee notarissen gewerkt wordt is er geen dubbel ereloon te betalen maar delen de notarissen het wettelijk vastgestelde vaste tarief onderling door twee. De notaris of notarissen nemen de voorlopige en finale koop-verkoopovereenkomsten rustig met u en uw koper door, onderzoeken of alle wettelijke bepalingen in orde zijn en leggen duidelijk uit hoe het proces verder in zijn werk gaat.
Veel potentiële kopers zijn in de veronderstelling dat als men in onderhandeling is met de verkoper, een andere partij niet kan inbreken op de onderhandeling. Emoties kunnen hoog oplopen indien een verkoper onderhandelingen afbreekt omdat deze wilt ingaan op een ander, beter voorstel. Dus ja, de verkoper kan een bied-oorlog uitlokken tussen geïnteresseerde kopers. Zodra de verkoper echter een bod aanvaardt, is de koop gesloten en mag hij geen ander bod meer aanvaarden.
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:30 en op zaterdag van 9:00 tot 16:00. Op mail kan u natuurlijk altijd uw vragen stellen of opmerkingen maken en proberen wij binnen de 2 werkdagen u te antwoorden.
IMMO IQ kan u met elke woning over heel België helpen.
Neen. Als verkoper kunt u namelijk gratis uw notaris inschakelen om u juridisch bij te staan, wat we dan ook ten zeerste aanraden.
Voordelen van Immo IQ
Bespaar op je verkoop
Verkoop je woning zelf maar met ondersteuning van experts. Makkelijk en efficiënt.
Da's slim verkocht
IMMO IQ zorgt voor een permanente ondersteuning tijdens elke stap doorheen het ganse verkoopproces.
Altijd het beste resultaat
Onze vastgoedexperts met jarenlange ervaring geven je GRATIS advies zodat jij tevreden bent.