Tips voor een snellere en betere verkoop van je woning

Hoe verkoop je je woning sneller en beter? Je wil je woning verkopen, maar je weet niet hoe je dat het beste aanpakt. Je wil natuurlijk dat je verkoop snel en zonder stress verloopt, maar soms duurt het lang voordat je een koper vindt. Hoe kan je dat voorkomen? Wij geven je enkele tips om de verkoop van je woning te versnellen en te verbeteren.

Verkoop tip 1: Bepaal de juiste verkoopprijs. De vraagprijs is dé meest cruciale factor voor een vlotte verkoop van jouw woning. Als je te veel vraagt, schrik je kopers af. Als je te weinig vraagt, laat je geld liggen. Hoe bepaal je nu een juiste vraagprijs? Vergelijk je woning met gelijkaardige woningen in je buurt die te koop staan of recent verkocht zijn. Houd rekening met de staat, de ligging, de grootte en de afwerking van je woning. Een nieuwbouw is natuurlijk niet hetzelfde als een te renoveren pand, bovendien zijn de btw-regels anders en kan je deze 2 dus echt niet met elkaar vergelijken. Wees realistisch en laat je niet leiden door emotionele waarde of persoonlijke kosten. Vergelijk vooral het aantal m2 bewoonbare oppervlakte, heet aantal slaapkamers en het bouwjaar . Zorg ervoor dat je vraagprijs aantrekkelijk genoeg blijft voor kopers zodat je voldoende bezoekaanvragen krijgt want zonder bezoek, kan je geen bod ontvangen.

Verkoop tip 2: Fris je woning op. Een verzorgde en nette woning maakt een betere indruk dan een rommelige of verouderde woning. Met enkele eenvoudige ingrepen kan je je woning opfrissen en aantrekkelijker maken voor kopers. Denk aan een grondige schoonmaak, een likje verf, een hip tapijt… Verwijder ook persoonlijke spullen zoals familiefoto’s en zorg voor een neutrale en lichte inrichting. Als je woning al lang te koop staat, kan je met deze tip de verkoop van je woning zelfs nieuw leven inblazen.

Verkoop tip 3: Zorg voor een goede eerste indruk. De eerste indruk is heel belangrijk voor de verkoop van je woning. Je wil dat kopers zich meteen welkom en thuis voelen. Daarom is het belangrijk om je oprit of voortuin op te ruimen en te verfraaien met bv een bloem of een plantje. Zorg ook voor een duidelijk en zichtbaar huisnummer, zodat kopers je woning makkelijk kunnen vinden. Een opvallend en professioneel ‘te koop’-bord, dat de aandacht van op straat trekt kan daar ook bij helpen.

Verkoop tip 4: Maak professionele foto’s. De foto’s zijn het eerste wat kopers zien van je woning. Ze bepalen of kopers interesse hebben in je woning of niet. Gebruik daarom een goede camera of huur een professionele fotograaf in. Maak foto’s bij daglicht en zorg voor een opgeruimde en gezellige sfeer. Maak foto’s van verschillende hoeken van de kamers en ook van de buitenkant van je woning. Laat de troeven van je woning zien, zoals een mooie tuin, een ruime woonkamer, een mooie sierlijst of een moderne badkamer. Met goede foto’s geef je je verkoop een gegarandeerde boost.

Verkoop tip 5: Werk samen met een professional. Een professional kan je helpen met het hele proces van de verkoop en heeft kennis van de markt, de wetgeving, etc. Wist je dat je daarvoor niet noodzakelijk naar een makelaar moet? Tegenwoordig zijn er ook vastgoedcoaches, zoals IMMO IQ, die een onafhankelijk en objectief oog werpen op je woning en je adviseren over de beste manier om je woning te vermarkten. Een vastgoedcoach ontzorgt je ook en vermindert de stress die een verkoop met zich mee kan brengen door alle administratieve, promotionele en juridische zaken voor je te regelen. Met IMMO IQ aan je zijde verkoop je zowel gemoedelijk als vlot je woning.

VRAAG HIER VRIJBLIJVEND JOUW AFSPRAAK