Welk effect heeft de EPC-waarde op de verkoop van uw woning?

Het energieprestatiecertificaat ook wel EPC genoemd is een verslag over de energiezuinigheid van een woning. Maar wat zegt dat cijfer ons nu eigenlijk? En heeft deze waarde ook een effect op waarde van een pand?  Onderzoek zegt van wel…

Wanneer je een woning verkoopt ben je bij wet verplicht om het EPC kenbaar te maken in het online zoekertje van de woning. Zo weten kopers perfect hoe energiezuinig of onzuinig de woning is. Uit recent onderzoek van de KU Leuven blijkt nu dat die score een impact heeft op uw verkoop of verhuur.

Duurzaamheid loont

Een verlaging van 100 punten maakt dat jouw woning gemiddeld 2,3 % in waarde stijgt, bij een appartement is dit 1,8 %. Het effect is sterker wanneer de EPC-score al aan de lage kant was. Huizen met EPC-waarden tussen 100 en 199 worden gemiddeld 10,9 % hoger verkocht dan woningen met een score tussen 400 en 499.

Dus als een woning met een EPC-waarde tussen 400 en 499 zo’n 300.000 euro waard zou zijn, krijg je voor identiek hetzelfde huis op dezelfde locatie maar met EPC-waarde tussen 100 en 199, 32.700 euro meer.

Sneller verkocht

Uit het onderzoek blijkt ook dat huizen met een lage score (100-199) gemiddeld 25 dagen sneller verkocht raken dan gelijkaardige panden met een hoge EPC-waarde (400-499). Het gemiddelde over alle huizen lag rond de 100 dagen. Lagere EPC woningen worden bijgevolg op 75 dagen verkocht.

Belangrijker naar de toekomst

Wanneer we dit vergelijken met resultaten uit het verleden moeten we tot de conclusie komen dat energetische kenmerken alleen maar aan belang winnen wanneer het gaat over verkoopprijzen. Een gebrek aan dubbele beglazing kostte de eigenaar vroeger gemiddeld 4,1% woningwaarde, terwijl dit sinds de invoering van het EPC eind 2008 al 5,4% bedraagt.

Denkt u aan de verkoop van uw woning? En had u graag de waarde berekent? Neem contact op en wij kunnen uw pand vanop afstand met een simpele vragenlijst vergelijken met gelijkaardige panden die in uw buurt te koop staan.

VRAAG HIER VRIJBLIJVEND JOUW AFSPRAAK