Alles wat je moet weten over het compromis van een woning
Het kopen of verkopen van een woning is een juridisch proces én een van de belangrijkste stappen in dit proces is het opstellen van een compromis. Maar wat houdt dat precies in? Laten we dit verder verkennen.
Wat is een compromis?
Een compromis, ook wel een onderhandse verkoopovereenkomst genoemd, is een bindend document dat de afspraken tussen koper en verkoper vastlegt voordat een notariële akte wordt ondertekend.
Dit document bevat essentiële details zoals:
- Informatie over de verkoper en koper van het pand of de grond
- Een gedetailleerde beschrijving van het onroerend goed
- Eventuele gebreken en oplossingen daarvoor
- De overeengekomen verkoopprijs
- De datum waarop de officiële verkoopakte zal worden ondertekend
- De grootorde van het voorschot
- etc
Is een compromis bindend?
Ja, een compromis is een bindende overeenkomst. Zodra beide partijen hun handtekening hebben gezet, zijn ze wettelijk verplicht om de voorwaarden van het compromis na te komen. Dit betekent dat de koper verplicht is om de woning te kopen en de verkoper verplicht is om de woning te verkopen zoals samen overeengekomen. Dit betekent in de praktijk vaak wel dat er opschortende voorwaarden zijn opgenomen. Eén van zo’n voorwaarde is bv het verkrijgen van een lening voor de aankoop binnen een bepaalde termijn. Dit noemen we een opschortende voorwaarde. Lukt het de koper niet om een lening te krijgen, dan gaat de verkoop niet door, maar is de verkoper ook niet verplicht het onroerend goed aan deze koper te verkopen aan deze voorwaarden. De onderhandelingen beginnen terug van 0. Er mogen ook terug opnieuw biedingen aangenomen worden van andere kopers.
Wordt het compromis bij de notaris getekend?
Een compromis moet niet noodzakelijk bij een notaris worden ondertekend, maar dat kan wel. In de praktijk wordt een compromis vaak opgesteld en ondertekend door de koper en verkoper zelf. Het is echter sterk aan te raden om het compromis door een notaris te laten nakijken voordat je het ondertekent. De notaris kan ervoor zorgen dat alle juridische aspecten correct zijn en dat er geen belangrijke details over het hoofd worden gezien.
Waarom is een notariële akte nodig?
Hoewel het compromis bindend is, is een notariële akte noodzakelijk voor de officiële eigendomsoverdracht. De notariële akte wordt opgesteld door een notaris en biedt extra juridische zekerheid. Deze akte wordt ingeschreven in de registers van het Kantoor Rechtszekerheid, wat betekent dat derden (zoals schuldeisers) de verkoop moeten erkennen en respecteren.
Conclusie
Het compromis is een cruciaal document in het proces van het kopen of verkopen van een woning. Het is daarom verstandig om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alles correct verloopt. De definitieve eigendomsoverdracht vindt plaats via de notariële akte, die door de notaris wordt opgesteld en geregistreerd.